Durf jij verhalen over kwetsbaarheid te vertellen?

ZIN IN DE KRANT / ZIN UIT DE KRANT

Elk weekend lees ik verschillende kranten. Uit die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de inspiratie voor mijn blog.

Zin uit de krant: laat studenten verhalen vertellen van kwetsbaarheid en veerkracht.

In de Trouw van zaterdag 5 mei 2018 reageert een student van het Remonstrants Seminarium op een eerder geplaatste artikel waarin de zorg wordt uitgesproken over de cijfers van uitval van studenten. Studente Rachelle van Andel: “Er is dan wel een actieplan opgesteld om het welzijn van studenten te vergroten, maar  hierin gaat men uit van de student die het niet redt.  De student doet een pleidooi om een zincultuur te ontwikkelen waarin ruimte is voor het delen van kwetsbaarheid en verhalen. Van Andel:  “De jongeren zijn gebaat bij een begeleiding in het zoeken en vinden van zin”.

http://krant.trouw.nl/?utm_source=tr&utm_medium=tekstlink&utm_content=site+header&utm_ca mpaign=digitale+krant#/paper

Ik heb vroeger een beetje jaloers gekeken naar studenten en vooral naar het studentenleven. Het plaatje zag er voor mij altijd aantrekkelijk uit: met een groep leeftijdsgenoten optrekken en met elkaar studeren.

Toch krijg ik steeds meer de andere kant van de medaille te zien. De druk om te presteren is inmiddels zo hoog zodat je dat gezellige studentenleven niet te veel moet idealiseren. Het gaat om leren, presteren en punten halen.

Onlangs kwam ik tijdens het volgen van een lunchcollege op Nyenrode hoogleraar bedrijfskunde Paul de Bloth tegen. Hij ging in 1979 op Nyenrode werken en is er ondanks zijn hoge leeftijd van 93 jaar nog steeds aan verbonden. In zijn boek ‘Ik heb plezier’, een autobiografie over de zoektocht naar de bron van zijn kracht,  doet hij een pleidooi voor zingeving. De verhalen over zijn leven kenmerken zich door dankbaarheid, ook voor de diepe dalen in zijn leven. De Bloth: “Mijn autobiografie gaat niet over de zichtbare buitenkant van het leven, maar om de onzichtbare en onopvallende binnenkant.”

http://pauldeblot.nl/business-spiritualiteit/zingeving/

Misschien moeten studenten meer tijd krijgen om met elkaar verhalen te delen. Verhalen over diepe dalen die er ook zijn in het leven van ieder mens, dus ook in het leven van iedere student.

Naast het behalen van studiepunten wordt verhalen vertellen en dromen delen een zinvolle uitbreiding van het curriculum.

Durf jij je verhaal van kwetsbaarheid te vertellen

en te delen met anderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *