Wat is jouw verhaal over liefde?

ZIN IN DE KRANT

ZIN UIT DE KRANT

 

Elke zaterdag volg ik een opleiding voor logotherapeut, de leer van de zingeving. Zondags lees ik graag verschillende weekendkranten. Uit één van die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de inspiratie voor mijn blog, die vaak een raakvlakken heeft met zingeving.

 

Zin uit de krant: Op zoek naar verbindende taal. Hoe praten we over Nederland? Te vaak alsof het een bedrijf is, vond wijlen René Gude, een BV Nederland. Dat moet beter.

In de Trouw van zaterdag 19 mei 2018 lees ik een interessant artikel dat geschreven is door van Peter Henk Steenhuis. In het artikel pleit Steenhuis voor een nieuwe taal die niet alleen een werkelijkheid beschrijft maar een stapje verder gaat, dus zorgt voor verbinding. Steenhuis legt zelf de link naar Pinksteren, het feest waarop we de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen herdenken, en spoort zijn lezers aan om iets te doen tegen de spraakverwarring waar we wel eens last hebben.

 

http://krant.trouw.nl/?utm_source=tr&utm_medium=tekstlink&utm_content=site+header&utm_campaign=digitale+krant#/paper

René Gude, de filosofische denker des vaderland die vorig jaar overleed, legde destijds uit dat onze taal vier sferen kent: de privé-, private-, publieke- en politieke taal. Deze indeling kan ons helpen bij bewustwording van verbinding. Tijdens de opleiding die zingeving als onderwerp heeft houden we ons bezig met het ‘grote verhaal’. We zoeken naar een nieuw verhaal nu oude verhalen niet meer de verbinding geven die ons als mensen verder helpt. Bij het kijken naar Harry en Meghans’ Royal Wedding werd ik geraakt door woorden van bisschop Michael Curry: We moeten de kracht van liefde ontdekken, de verlossende kracht van liefde. Als we dat doen, dan kunnen we van deze oude wereld een nieuwe wereld maken, want liefde is de enige weg.’ Het (sprookjes) huwelijk inspireert ons om op zoek te gaan naar het verbindende verhaal. Wat is jouw verhaal van liefde? Ken je jouw verhaal?

 

 

Als coach en tekstschrijver luister ik graag naar het verhaal en de zin van je leven? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *