Kun jij lief zijn voor jezelf?

ZIN IN DE KRANT

ZIN UIT DE KRANT

 

Elke zaterdag ga ik naar mijn opleiding voor logotherapie, de leer van de zingeving. Op zondag lees ik graag verschillende weekendkranten. Uit één van die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de inspiratie voor mijn blog, die vaak raakvlakken heeft met zingeving.

 

Zin uit de krant: Jongeren ervaren een enorme mentale druk

 

In de bijlage ‘Tijd’ van Trouw van zaterdag 23 juni 2018 is een artikel te lezen over de ervaringen van Perfectionismecoach Marcel Hendrickx. Hij beschrijft het stressvolle gevolg van social media. “Door ongevraagde spiegels die ons, maar vooral jongeren worden voorgehouden, kunnen zij het gevoel krijgen dat hun eigen leven beter zou moeten zijn, perfecter. Perfectionisme is helemaal niet goed voor ons”, zegt coach/schrijver Marcel Hendrickx. Dat bijna één op de vijf mensen en Burn out heeft ziet hij als gevolg van deze ontwikkeling.

 

http://krant.trouw.nl/?utm_source=tr&utm_medium=tekstlink&utm_content=site+header&utm_campaign=digitale+krant#/paper

 

Jaren geleden las ik het boek ‘Zelfcompassie’ van Kirstin Neff. Ik was onder de indruk van haar vermogen om te laten zien dat je door het toepassen van ‘liefdevolle vriendelijkheid’ jezelf kunt bevrijden van het slopende gevoel om perfect te willen zijn. Toen het blad Psychologie Magazine me de mogelijkheid bood om een lezing van haar bij te wonen in Amsterdam maakte ik daar graag gebruik van.

Ik zal nooit vergeten hoe slecht mijn humeur was toen ik in het zaaltje arriveerde voor de lezing. Ik ervaarde mezelf als dom, lelijk en vond mezelf ook heel zielig zoals ik daar naar binnen ging. Mijn verbazing was enorm toen zij juist bij de start van haar presentatie aan de toehoorder vroeg: “Heb je dat gevoel ook weleens dat je denkt dat je de grootste loser bent die er op aarde bestaat? Dan ben je niet de enige; ik ken dat gevoel ook.”

 

Wanneer het destructieve gevoel me weer eens overkomt, sla ik het boek van Kirsten Neff open en zoek ik een passende oefening waarin ik liefdevol naar mezelf leer kijken en mezelf met compassie benader.

 

Of je jong of wat ouder bent:

 

Heb jij weleens last van perfectionisme?

 

Kun je dan lief voor jezelf zijn?

 

 

Als coach en tekstschrijver luister ik graag naar de zin en het verhaal van jouw leven. Zie www.stapperenco.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *