Hoe houd jij overzicht?

ZIN IN DE KRANT

ZIN UIT DE KRANT

 

Elke zaterdag ga ik naar mijn opleiding voor logotherapeut, de leer van de zingeving. Op zondags lees ik graag verschillende weekendkranten. Uit één van die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de inspiratie voor mijn blog, die vaak raakvlakken heeft met zingeving.

 

Zin uit de krant: Wat zijn de trends en modes in de 277 voor de grote literaire prijzen genomineerde boeken?

 

De Trouw bijlage Letter & Geest bewaar ik voor de zondag. Mijn hoofd zit vol. Waarschijnlijk heb ik te veel informatie binnengekregen door de lesdag op zaterdag, gevolgd door het lezen van twee kranten. Ik heb een grens bereikt; er kan blijkbaar niet meer informatie bij.

Mijn programma op zondag begint met kerkbezoek, gevolgd door koffie met een krantje. Heerlijk, een essay over de Nederlandse roman. In de bijlage van Trouw van zaterdag 9 juni 2018 zie ik een pagina vol lijstjes met boeken ingedeeld naar thema’s. Een echt bewaarartikel; goed te gebruiken voor onze leesclub waar we vaak boeken kiezen aan de hand van een thema.

 

Ik blijf onrust ervaren. De boekenlijsten inspireren me om te gaan lezen, maar waar haal ik de tijd en de rust vandaan voor een goed boek? Vooral ook omdat ‘Wees onzichtbaar’, geschreven door Murat Isik (nummer één op een van de overzichten) nog ongelezen op tafel ligt. Om de onrust te bestrijden pak ik niet dat boek maar lees ik verder in de bijlage, dan kan ik dat ook van mijn lijstje afstrepen.

In dezelfde bijlage lees ik een ander artikel over het boek ‘12 regels voor het leven’, geschreven door de Canadese psycholoog Jordan B. Peterson. De beschrijving van dit boek is interessant omdat het afkomstig is van een invloedrijke columnist die volgens een recensent in één boek “poëzie, preek als filosofische verhandeling, zelfhulpboek en autobiografie combineert”. Ik wil het lezen, vooral  omdat het ook nog over de zin van het bestaan gaat en daar wil ik alles over weten!

De afgelopen week bracht ik  een bezoek aan het klooster in Egmond. De abdijwinkel, waar eigengemaakte kaarsen verkocht worden, bezit ook een collectie interessante boeken. Ik heb de verleiding kunnen weerstaan om boeken te gaan kopen. Aan de wand van de winkel zag ik een afbeelding met de regels van Benedictus, zoals bijvoorbeeld de regel: “als je spreekt doe dat zacht en gebruik niet teveel woorden”. Die regels geven me houvast door de eenvoud. Door er een foto van te maken kreeg ik de regels gratis mee. Ze helpen me overzicht te houden op mijn leven, maar vooral om overzicht te houden in mijn hoofd dat soms te vol is.

 

Ik beperk me graag tot lijstjes,

Hoe houd jij overzicht?

Als coach en tekstschrijver luister ik graag naar de zin en het verhaal van jouw leven. Zie www.stapperenco.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *