Over Stapper & CO

Na een ambachtelijke modeopleiding werkte Joke Stapper in verschillende branches, waaronder de mode en het onderwijs.
Ontwikkeling bleek een belangrijke waarde in haar leven. Door een opleiding als coach te volgen ontdekte ze het contextuele gedachtegoed van de Hongaarse psychiater Nagy en startte ze met een opleiding voor Contextuele Hulpverlening. Nagy toont het belang aan van het kijken naar de levens van de voorbije en komende generaties. Door in gesprek te gaan over de dynamiek achter de generaties, kunnen mensen de problemen waarmee ze worstelen voor zichzelf en voor de volgende generaties oplossen .
Het contextuele gedachtegoed speelt ook een rol in de textiele voorwerpen die zij maakt en die te zien waren op verschillende exposities. Ze maakt gebruik van de ambachten die door de vrouwen van de voorgaande generaties werden doorgegeven, met name het werken met textiel.
In mei 2020 verwacht Joke klaar te zijn met de Post doctorale opleiding Logotherapeut, de leer van de zingeving. De opleiding is gebaseerd op het gedachtegoed van Viktor Frankl, een psychiater, neuroloog en filosoof uit Wenen die leefde van 1905- 1997. Frankl overleefde verschillende concentratiekampen en ontdekte dat er, zelfs in de moeilijkste omstandigheden een reden is om te willen leven. 
Frankl gaat er vanuit dat de mens op ZIN georienteerd is en een onaantastbare ‘Werkelijke Persoon’ is, terwijl de mens een lichaam heeft en een psyche. 
Als begeleider zingeving gaat ze met clienten op zoek naar de zin. Na een orienterend gesprek start het onderzoek naar zingeving door op zoek te gaan naar de persoonlijke waarden. 
Stapper & CO verwijst naar twee inspiratiebronnen van Joke: moeder Co en dochter Colinda. Daarmee is de naam Stapper&CO een ode aan de verschillende generaties vrouwen:
met als uitgangspunt grootmoeder Johanna Petronella Kool – van der Sterre (1886-1958)
op de foto van links naar rechts:
Jacoba Linda Stapper (1989)
Jacoba Samsom – Kool (1929)
Johanna Petronella Stapper Samsom (1959)
 
 _dsc2488