Over Stapper & CO

Na een ambachtelijke modeopleiding werkte Joke Stapper in verschillende branches, waaronder de mode en het onderwijs. Ontwikkeling bleek een belangrijke waarde in haar leven. Door een opleiding als coach te volgen ontdekte ze het contextuele gedachtegoed van de Hongaarse psychiater Nagy en startte ze met een opleiding voor Contextuele Hulpverlening. Nagy toont het belang aan van het kijken naar de levens van de voorbije en komende generaties. Door in gesprek te gaan over de dynamiek achter de generaties, kunnen mensen de problemen waarmee ze worstelen oplossen voor zichzelf en voor de volgende generaties.

Het contextuele gedachtegoed speelt ook een rol in de textiele voorwerpen die zij maakt en die te zien waren op verschillende exposities. Ze maakt  gebruik van de ambachten die door de vrouwen van de verschillende generaties werden doorgegeven, met name het werken met textiel.

Stapper & CO verwijst naar twee inspiratiebronnen van Joke: moeder Co en dochter Colinda. Daarmee is de naam Stapper&CO een ode aan de verschillende generaties vrouwen:

met als uitgangspunt mijn grootmoeder Johanna Petronella Kool – van der Sterre (1886-1958)

op de foto van links naar rechts:

Dochter Jacoba Linda Stapper (1989)
Moeder Jacoba Samsom – Kool (1929)
Johanna Petronella Stapper Samsom (1959)
 

 _dsc2488