Waar wacht jij nog op?

ZIN IN DE KRANT

ZIN UIT DE KRANT

Elke zaterdag ga ik naar mijn opleiding voor logotherapeut, de leer van de zingeving. Zondags lees ik graag verschillende weekendkranten. Uit één van die kranten kies ik een zin. Deze zin vormt de inspiratie voor mijn blog, die vaak raakvlakken heeft met zingeving.

Zin uit de krant: we hoeven ons nergens voor te schamen

In de Trouw van zaterdag 16 juni 2018 lees ik een weergave van de Anton de Kom lezing die schrijfster, beeldend kunstenaar en filmmaakster Marion Bloem donderdag avond zal voordragen. Ze begint de lezing met de vraag aan haar dementerende moeder van 89: “Wat wilt u van het Indische behouden?” Haar moeder antwoordt dat ze hoopt dat haar kinderen zich niet hoeven te schamen omdat ze Indisch zijn.

Het verleden van je voorouders heeft, legt Bloem uit, gevolgen voor volgende generaties. Marion Bloem heeft als dochter last gehad van de schaamte en als zij zich er niet bewust van was geweest had ze het minderwaardige gevoel dat eruit voortkwam zomaar door kunnen geven aan volgende generatie. Marion Bloem heeft de (onbewuste) boodschap die ze van haar ouders heeft meegekregen echter omgekeerd naar een gevoel van trots dat ze meerdere culturen in zich draagt.

Dit weekend was mijn moeder jarig en bereikte ze de leeftijd van 89 jaar. Net zo oud als de moeder van Marion. Twee vrouwen met heel verschillende levensverhalen. Toch zit er, behalve de leeftijd van onze moeders een overeenkomst in. Ik citeer uit de lezing: ”Om in het heden goed te kunnen functioneren moet je het verleden kennen, ook als je het een pijnlijk verleden vindt waar je liever niet op terug zou kijken, of waarbij je je schaamde voor wat je voorouders eventueel hebben uitgevreten.”

Ken jij het verleden van je ouders?

Als je nog tijd hebt en je kunt hen nog iets vragen?

Waar wacht jij nog op?

 

Als coach en tekstschrijver luister ik graag naar de zin en het verhaal van jouw leven. Zie www.stapperenco.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *